mamawkuchni

Surowe kakao – bananowe kakao z bitą śmietaną

Dzisiaj będzie mega pysznie! Trochę zdrowe ale też i nie zdrowo 🙂 Zdrowe będzie surowe kakao zawarte w naszym przepisie, a trochę mniej zdrowa bita śmietana. Czasem jednak można pozwolić sobie na odrobinę łakoci. Moje dzieci takie łakocie uwielbiają i nie będę ukrywać, że ja również.

Potrzebujemy:

  • surowe kakao – 1 łyżka
  • banan
  • mleko – 400 ml
  • płatki migdałowe (opcjonalnie)
  • śmietanka kremówka – 250 ml
  • cukier puder – 2 łyżeczki

Mleko gotuję, odlewam odrobinę do kubka. Odlane mleko dokładnie mieszam z kakao. Pomieszane składniki wlewam do gotującego się mleka. Gotuję jeszcze przez chwilę cały czas mieszając. Zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Teraz potrzebny będzie nam blender. Kakao razem bananem dokładnie miksujemy i gotowe. Została do zrobienia bita śmietana. Możemy wykonać ją samodzielnie w domu lub kupić gotową. Śmietanka kremówka powinna być wyciągnięta prosto z lodówki. Wlewamy ją do miski i uruchamiamy mikser. Włączamy najniższe obroty na około 30 sekund, a następnie dodajemy cukier puder. Dalej miksujemy, aż uzyskamy sztywną konsystencję. Kakao podajemy w szklance lub kubku posypane migdałami (nie jest to konieczne) i udekorowane pyszną bitą śmietaną.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 26 sierpnia 2015 by .
%d blogerów lubi to: