mamawkuchni

Olej kokosowy Bio Planet – podstawa w mojej kuchni

Chciałabym podzielić się z wami jednym z moich ulubionych produktów, którym jest olej kokosowy. W mojej kuchni stosuje go niemal codziennie, uwielbiam na nim smażyć, piec, a nawet grillować. Cenię go głównie za to, że jest lekkostrawny i dużo zdrowszy od innych tłuszczy. Poza tym ma bardzo szerokie zastosowanie i z jego właściwości można czerpać nie tylko w kuchni.

Bardzo ważne jest dobór odpowiedniego oleju, ja jestem wierna Bio Planet bo wiem, że ich olej jest nierafinowany, dzięki czemu nie traci cennych składników. No właśnie, a jakie są to cenne składniki?

Olej kokosowy Bio Planet zawiera między innymi:

kwasy nasycone

  • kwas kaprylowy
  • kwas stearynowy
  • kwas laurynowy
  • kwas palmitynowy

Kwasy nienasycone

  • kwas oleinowy
  • kwas linolowy
  • kwas linolenowy

W oleju kokosowym znajdziemy również potas, magnez, żelazo, wapń, kwas foliowy,fosfor, sód oraz cynk. Wszystkie te składniki działają pozytywnie na nasz organizm. Dlaczego więc nie zamienić niezdrowego tłuszczu na tłuszcz, który ma pozytywne działanie? Jeżeli dbacie o zdrowy tryb życia warto wypróbować ten produkt i wprowadzić zmiany w swoim codziennym żywieniu. Dla mnie zdrowie moje i rodzinki jest najważniejsze, dlatego staram się wybierać jak najlepsze produkty.

Warto jeszcze wspomnieć o kosmetycznym zastosowaniu oleju kokosowego. Możemy używać go jako balsamu czy posmarować nim skaleczenie, a nawet leczyć trądzik. Ma działanie przeciwbakteryjne, a także nawilżające. My co prawda w kosmetyce raczej go nie stosujemy ale w kuchni jak najbardziej 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 11 września 2015 by .
%d blogerów lubi to: